Staropolský Bigos (Myslivecký guláš)

Jedná se o hustý dušený pokrm připravovaný ze směsi kysaného a čerstvého zelí, různých druhů masa

fb icon

Bigos je tradiční polské jídlo, často označované jako „polský guláš“. Jedná se o hustý dušený pokrm připravovaný ze směsi kysaného a čerstvého zelí, různých druhů masa (například vepřového, hovězího, klobásy nebo zvěřiny), sušených hub, švestek a koření (bobkový list, pepř, nové koření, kmín).

Bigos se nejlépe chutná druhý nebo třetí den, protože se chutě krásně propojí. Je to vydatné jídlo, které se často podává v zimě nebo při slavnostních příležitostech.

Kolik stojí Bigos?

Bigos v restauraci výjde na cca 32 zł což je asi 192 Kč

Recept na Bigos

Historie bigosu

Původ bigosu sahá až do středověku, kdy byl populární zejména mezi polskou šlechtou. Tradičně se připravoval na lovu, kde se do něj přidávaly různé druhy zvěřiny. Postupem času se recept přizpůsobil dostupným surovinám a dnes existuje mnoho variant této pochoutky.

Složení a příprava

Bigos je charakteristický svou bohatostí chutí, kterou získává díky dlouhému dušení. Mezi základní ingredience patří:

Jak se bigos připravuje?

Bigos se připravuje pomalým dušením na mírném ohni, často i několik hodin, což umožňuje propojení všech chutí. Čím déle se bigos vaří, tím je lepší – ideálně se nechává odležet do druhého dne, aby se chutě dokonale rozvinuly.

Jak se bigos podává?

Bigos se tradičně podává horký, často s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami. Nejlépe chutná druhý nebo třetí den po uvaření, kdy se všechny chutě dokonale propojí.

Varianty bigosu

Existuje mnoho variant bigosu podle regionu a rodinných tradic:

Proč ochutnat bigos?

Bigos je ikonickým pokrmem polské kuchyně, který dokonale odráží spojení jednoduchých, ale chutných surovin. Je vydatný, aromatický a ideální pro chladné dny. Pokud chcete ochutnat pravou polskou kuchyni, bigos by rozhodně neměl chybět na vašem seznamu!

Smacznego!

Hodnocení: 4.1 / 5 (79 hodnocení)
×

🔥 Dnes (27.4.) je v Polsku nákupní neděle. Obchody jako biedronka nebo castorama mají otevřeno většinou až do 22:00.

Další nákupní neděle v Polsku bude 27. dubna. Nejbližší svátek v Polsku bude 1. května.

Nejnovější sleva na slevomat.cz

karpcz hotel na slevomat

Chcete pomoci naplánovat výlet nebo koupit ubytování v Polsku? Napište mi mail (vita@polske-maledivy.cz) pomůžu Vám.

Komentáře k článku "Staropolský Bigos (Myslivecký guláš)"

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Před přidáním dotazu se prosím podívejte jestli už nebyl někde v diskuzi zodpovězen, díky.

Doporučuji přečíst

Doporučuji Polská kuchyně: Jake je typické a národní dílo?

Polská kuchyně: Jake je typické a národní dílo?

Polsko je zemí, která vás nejen potěší svými chutěmi, ale i svou pohostinností. Ať už se rozhodnete ochutnat něco tradičního...

Doporučuji Pierogi (Pirohy nebo Pirožky)

Pierogi (Pirohy nebo Pirožky)

Pierogi jsou důkazem, že jednoduché ingredience mohou vytvořit jídlo, které chutná skvěle a přináší radost na každý stůl. Smacznego!

Mohlo by Vás ještě zajímat

Tip na výlet: Marine By Zdrojowa – Baltské moře – wellness hotel

Marine By Zdrojowa – Baltské moře – wellness hotel

Hledáte wellness hotel v Polsku? Zkuste hotel Marine By Zdrojowa. Lokalita: Baltské moře Cena od: 17160 Kč

Tip na výlet: Vyhlazovací tábor Treblinka

Vyhlazovací tábor Treblinka

Treblinka byla jedním z nejhorších vyhlazovacích táborů, kde nacisté uskutečnili masové vraždy nepředstavitelného rozsahu. Historie tohoto místa slouží jako varování...

Tip na výlet: Cestovka Itaka nově v česku na www.itaka.cz

Cestovka Itaka nově v česku na www.itaka.cz

Vydejte se letos na dovolenou s Polskou cestovní kanceláří Itaka a ušetřete.

Tip na výlet: Lyžování v Polsku – skipasy a ceníky

Lyžování v Polsku – skipasy a ceníky

Lyžování v Polsku nabízí skvělé možnosti pro české lyžaře, kteří hledají dostupné a kvalitní sjezdovky.

Copyright © 2023 - 2025 Polské Maledivy (Polskie Malediwy) vs Maledivy (Maldives) pro Vás píše Víťa (vita@polske-maledivy.cz). Super last minute wyjazd jutro, ultra last minute // Webdesign: Poradnyweb.cz